LAZANJE SA MLEKOM GRANICE

Lazanje su popularno italijansko jelo, ali veoma voljeno i među našim stanovništvom. Priprema je malo zahtevnija, a potrebno vam je: za crveni sos- malo maslinovog ulja, 1 veći luk, 4 čena belog luka, 100 g narendanih šargarepa, 250 g svinjskog mesa, 250 g junećeg mesa, 1/2 kg sosa od paradajza, vegete i bibera po ukusu, malo peršunovog lista (sitno iseckanog); za beli sos (bešamel) – 4 kašike ulja, 3 kašike putera, 2 kašike brašna, 3 šolje Granice mleka (ili više ako zatreba), soli i bibera po ukusu, 2 šolje narendanog Graničar sira, 300 g sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi), 1/2 šolje narendanog parmezana za posipanje.

U većoj šerpi propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata. Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi.

Polako dodavati mleko Granice, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir. U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red belog sosa, pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa.

Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, da beli sos ne bi izgoreo. Kad je ispečeno – oko 1 sat na 180 stepeni, odozgo staviti parmezan i peći još 10 minuta.

Prijatno! 

Povezani recepti